maroxan`s brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maroxan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.03
    • 179

    #16
    $4

    Wczoraj również zabutelkowałem 39x 0.5L Leżakowego.
    Wyszło dość mętne ale się ustoi
    Cogito ergo sum vampiras
    moje skromne warzenie
    ________________
    Nasze fotografie

    Comment

    • maroxan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.03
      • 179

      #17
      $5

      Wczoraj $5 Pszenica poszła na cichą.
      Wyszło ciemniejsze niż się spodziewałem, ale w smaku i aromacie bardzo fajne i odtąd polubiłem piwo pszeniczne.

      Wyjeżdżam, ale mam kogoś kto mi to zabutelkuje w odpowiednim czasie.
      Cogito ergo sum vampiras
      moje skromne warzenie
      ________________
      Nasze fotografie

      Comment

      • maroxan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.03
        • 179

        #18
        $5

        Pszenica zabutelkowana dnia 13.VII.2010 ok. 40butelek.

        Niestety nie mam okazji go spróbować, bo dopiero za miesiąc będę w kraju. A tymczasem Norwegia nie ma dobrych piw... w większości te lepsze to importowane
        Cogito ergo sum vampiras
        moje skromne warzenie
        ________________
        Nasze fotografie

        Comment

        • maroxan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.03
          • 179

          #19
          $4 i $5

          $4 Leżakowe - okazało się całkiem dobrym napitkiem, prawdopodobnie będzie można się przekonać o tym na najbliższej szkółce.
          Ano i tych, którzy mieli okazję kosztować proszę o jakiś odzew.

          $5 Pszenica - nie wiem dlaczego jedzie i smakuje wędzonką, aż pojawiły mi się dodatkowe siwe włosy od dumania nad problemem.

          A dzisiaj wielki dzień, warzenie o czym niebawem napiszę.
          Cogito ergo sum vampiras
          moje skromne warzenie
          ________________
          Nasze fotografie

          Comment

          • maroxan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.03
            • 179

            #20
            $6

            7.XI.2010

            $6

            Monachijskie ciemne 11,5blg nastaw na 22L

            Słód Monachijski ciemny 3kg
            Słód Bohemian Pilsner 1kg
            Słód Carahell ok.100g <dwie garście>

            Chmiel Marynka , granulat, 25g
            Chmiel Lubelski, granulat, 15g
            Mech irlandzki 3g

            12 litrów wody

            Zacieranie:
            - 52°C - 15 min
            - 62°C - 30 min
            - 72°C - 50 min

            Wysładzanie 16L

            Chmielenie 65min:

            Marynka - 55min
            Lubelski i mech irlandzki - 10min

            8.XI.2010

            Zadanie drożdżami - Urquell


            Może nie jest to jakaś idealna receptura jak i sposób zacierania, ale nie chciało mi się kombinować z dokładnymi proporcjami.
            Nazwa Monachijskie w tym wypadku pochodzi z największego
            udziału słodu Monachijskiego.
            Cogito ergo sum vampiras
            moje skromne warzenie
            ________________
            Nasze fotografie

            Comment

            • maroxan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.03
              • 179

              #21
              $6

              Dziś przelane na cichą, zebrana spora gęstwa drożdży.
              Blg z 11.5 spadło do 2 - pięknie odfermentowało, drożdżaki się spisały na medal - jak widać są w bardzo dobrej kondycji.

              Cicha balkonowa - będzie dość radykalna przez ultraniskie temperatury, ale jestem dobrej myśli.
              Cogito ergo sum vampiras
              moje skromne warzenie
              ________________
              Nasze fotografie

              Comment

              • maroxan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.03
                • 179

                #22
                $6

                Dziś - zabutelkowane 40 x 0.5L Monachijskiego w dość niskiej temperaturze.
                Oznaczone czekają w kontenerze na zniesienie do piwnicy.
                Nie mogło się obejść bez próby organoleptycznej - jest tak dobre, że chyba będę wyrywał po kolei kartki z kalendarza w oczekiwaniu na otwarcie pierwszej butelki, czyste w smaku, wyczuwalna słodowość z dobrą porcja chmielu.

                Pierwszo-grudniowe

                Przygotowania do kolejnej warki zakończone - a będzie to Saison - zacieranie pewnikiem w weekend.
                Pozostaje tylko kwestia doboru przypraw: Curacao czy Kolendra !? a może obie !?
                Nie chcę przesadzić - mają nie zdominować tego piwa - ale to ma być warka z charakterem
                Cogito ergo sum vampiras
                moje skromne warzenie
                ________________
                Nasze fotografie

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wczoraj pierwsza próba degustacji Schwarzbier - cóż, piwo smakuje bardzo dobrze chociaż dość wyczuwalna jest nuta słodu palonego, ale moim zdaniem nie psuje to smaku, być może to wina zbyt wczesnego dodania tego składnika.
                  Może troszkę za mały aromat chmielowy i mała gorycz, gdzie akurat tu byłoby na plus - następnym razem: zmienię na Marynkę, dam więcej chmielu, albo wydłużę gotowanie.
                  Bardzo smaczne piwko, delikatne, ta nuta słodu palonego to naprawdę tylko nuta, nawet mogła by być mocniejsza, zatem nie zmieniaj nic Degustacja nastąpiła podczas Szkółki i wszystkie wybredy takie jak ja, albo i gorsze były zadowolone
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • maroxan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.03
                    • 179

                    #24
                    $7 Rubenstein

                    $7

                    Rubenstein 12blg

                    Słód Monachijski ciemny 1kg
                    Słód Bohemian Pilsner 3kg
                    Słód Carahell 0.25kg
                    Słód Karmelowy ciemny - dwie garście

                    Chmiel Marynka granulat, 25g
                    Chmiel Hallertauer Tradition granulat, 25g
                    Mech irlandzki 3g

                    12 litrów wody

                    Zacieranie:
                    - 52°C - 15 min
                    - 62°C - 30 min
                    - 72°C - 30 min

                    Wysładzanie 13L

                    Chmielenie 70min:

                    Marynka - 65min
                    HT i i mech irlandzki - 15min

                    Drożdże Urquell
                    ___________________________

                    Chmielenie dopiero jutro - z powodów "barburkowych", gdyby nie imieniny na 16tą to nie byłoby problemu.

                    Już myślałem, ze przez tą zimę nie będę miał warunków na dolniaki, ale żem się mylił.
                    Komórka nadaje się idealnie - przy rozszczelnionym oknie jest tam 12stopni miodzio

                    W każdym razie gęstwa wyciągnięta z lodówki czeka na jutrzejsze zadanie - chłopaki drożdżaki już się niecierpliwią./bez dyskryminacji kobiet/


                    Aha. miał być Saison, ale w wyniku nowych sprzyjających okoliczności, jednak nie na niego sezon :0
                    Cogito ergo sum vampiras
                    moje skromne warzenie
                    ________________
                    Nasze fotografie

                    Comment

                    • maroxan
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.03
                      • 179

                      #25
                      $7 Rubenstein

                      Chmielenie zakończone około godziny 12tej z niewielką korektą:

                      - skrócenie czasu do 65minut
                      - HT 20g zamiast 25g i mech irlandzki tylko na 10min.

                      Taka mała wariacja - a jak cieszy
                      Cogito ergo sum vampiras
                      moje skromne warzenie
                      ________________
                      Nasze fotografie

                      Comment

                      • maroxan
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.03
                        • 179

                        #26
                        $7 Rubenstein

                        Fermentowało w 10C,
                        31.12 przelane na cichą.

                        Z powodu wydłużenia burzliwej [brak czasu], może skrócę cichą na tydzień, jest dość klarowne.

                        $6 - tak szybko schodzi, że jestem w szoku ! nie ma to jak urquelle
                        Cogito ergo sum vampiras
                        moje skromne warzenie
                        ________________
                        Nasze fotografie

                        Comment

                        • maroxan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.03
                          • 179

                          #27
                          $7 Rubenstein

                          Wczoraj zabutelkowano 40x0.5L + 1x0.5L mocno mętnego.
                          Cogito ergo sum vampiras
                          moje skromne warzenie
                          ________________
                          Nasze fotografie

                          Comment

                          • maroxan
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.03
                            • 179

                            #28
                            $8 Pilsik

                            Rozpoczynając sezon 2011, z samego rana przy kawie było tak:

                            $8

                            Pilsik 12blg

                            Słód Bohemian Pilsner 4kg
                            Słód Melanoidynowy 80ebc 250g
                            Słód karmelowy ciemny 300-400ebc 100g

                            Chmiel Marynka 30g, granulat
                            Chmiel Hallertauer Tradition 25g, granulat
                            Mech irlandzki 3g

                            12 litrów wody

                            Zacieranie:
                            - 52°C - 20 min
                            - 62°C - 35 min
                            - 72°C - 55 min

                            Wysładzanie 12L+4L

                            Chmielenie 65min:

                            Marynka - w 5` 20g
                            Marynka - w 30`10g
                            HT i mech irlandzki [łyżeczka] - w 50` 15g
                            HT - w 60` 10g

                            Drożdże Urquell
                            ________________________

                            Ło matko :0 ciemniaczek wyszedł z tego, trza było dać jedną garść tego karmelowego
                            Last edited by maroxan; 2011-01-09, 17:59.
                            Cogito ergo sum vampiras
                            moje skromne warzenie
                            ________________
                            Nasze fotografie

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi

                              Ło matko :0 ciemniaczek wyszedł z tego, trza było dać jedną garść tego karmelowego
                              Inaczej - trzeba było w ogóle nie dawać Ale nic to, ważne, żeby smaczne było
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • maroxan
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.03
                                • 179

                                #30
                                $8 Pilsik

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Inaczej - trzeba było w ogóle nie dawać Ale nic to, ważne, żeby smaczne było
                                Akurat miałem, to mówię - wrzucę, a co , co prawda w tym stylu karmelowy chyba za bardzo nie jest pożądany, ale to receptura autorska i jak to u mnie bywa, ze stylów nici.
                                W sumie aż tak mi nie zależy, po prostu będzie coś dobrego do picia.
                                Jak się mówi, człowiek całe życie się uczy, a przede mną jeszcze długa droga, więc mam szansę jeszcze spróbować wielu kombinacji.
                                ___________________

                                Może wyjdzie mi w końcu zamiar powtórki "Szwarcbira", tym razem nie kombinowany i dobrze nachmielony, dolnej fermentacji.
                                Cogito ergo sum vampiras
                                moje skromne warzenie
                                ________________
                                Nasze fotografie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X